Blodwen

posted on 18 Jan 2011 10:46 by rebirthera in Band-of-the-Week
 
บทสัมภาษณของเพาเวอร์เมทัลจากประเทศเพื่อนบ้านอย่างอินโดนีเซียที่พึ่งมีผลงานชุดแรก Black Symphony ไปสดๆร้อนๆ เรามาพูดคุยกับ Bee นักร้องสาวสวยของวงที่จะมาตอบคำถามสัมภาษณ์ทั้งหมด ก็ต้องบอกครับว่าตอบมายาวมาก (แปลอ่วมเลย) มาอ่านกันเถอะครับ
 
Q : อย่างแรกเลยแล้วกัน ก็ต้องขอแสดงความยินดีกับอัลบั้มใหม่ของ Blodwen ชื่อ Black Symphony ด้วยนะ คุณจะนิยามสไตล์การทำงานของวงว่าอย่างไรครับ
 
Bee : สวัสดีค่ะทีมงาน Rebirth Era แล้วก็เมทัลเฮดชาวไทยทุกท่านด้วย ขอบคุณมากๆที่ให้เกียรติมาสัมภาษณ์พวกเรา ฉันชื่อ Bee เป็นคนเขียนเพลงแล้วก็นักร้องนำของ Blodwen เรื่องสไตล์ของเรานั้นก็จะอธิบายง่ายๆเลยว่า เป็นซิมโฟนิคร็อค เราผสมองค์ประกอบของดนตรีร็อคแล้วก็เมโลดี้เพราะๆจากไมเนอร์สเกล เราต้องการนำเสนอความสวยงามและพลังในบทเพลงของเรา จริงๆเพลงจากอัลบั้มนี้เราแต่งเก็บๆไว้ในหนังสือเพลงของเรานานแล้ว ดังนั้นมันเลยฟังดูหลากหลายมาก
 
 
Q : โอเค แล้วอัลบั้มนี้มันออกกับสังกัดของญี่ปุ่นอย่าง Red Rivet ด้วยนี่ สังกัดนี้เขาติดต่อคุณมาได้อย่างไรครับ ส่วนอัลบั้มนี้วางขายในญี่ปุ่นก็เหมือนอัลบั้มทั่วๆไปคือต้องมี OBI ด้วยใ่ช่มั้ย
 
Bee : คือเราโพสเพลงของเราไปบนพวกเว็บ Social Network ของนักดนตรีน่ะ แล้วจู่ๆทาง Red Rivet ก็ติดต่อมาทางอีเมลเพื่อขอเซ็นสัญญากับเรา ต้องบอกว่าเราโคตรเซอร์ไพรซ์เลยนะ ส่วนเรื่องของการจัดจำหน่ายในญี่ปุ่นชั้นคิดว่าคงเหมือนวงทั่วๆไปคือมีพวก OBI อะไรเหล่านั้นด้วย
 
Q : ในโปรไฟล์ของคุณบอกว่า Blodwen เริ่มต้นจากวงคัฟเวอร์ J-Rock มาก่อน แล้วทำไมถึงเปลี่ยนสไตล์ไปล่ะครับ แล้วตรงนี้มันมีผลกระทบกับฐานแฟนเพลงของคุณด้วยมั้ยครับ
 
Bee : ที่ชั้นเริ่มทำวง J-Rock มาก่อนเพราะว่าชั้นชอบพวกวัฒนธรรมญี่ปุ่นน่ะ แต่หลังจากที่เราเล่นคัฟเวอร์ไปซักพักก็คิดว่าน่าจะทำเพลงของตัวเองได้แล้ว แล้วตอนนั้นชั้นก็ได้ฟังเพลงของ Nightwish (ยุค Tarja) ชั้นทึ่งไปเลยแหละ ก็เลยคิดว่าอยากทำเพลงแบบพวกเขา ส่วนเรื่องฐานแฟนเพลงชั้นคิดว่าพวกเขาก็เข้าใจถึงการเปลี่ยนแปลงของพวกเรานะ ซึ่งแทนที่จะเสียฐานแฟนเพลงเรากลับเพิ่มฐานให้กว้างขึ้นอีกด้วย กระนั้นเราก็ยังเล่นเพลงคัฟเวอร์ในบางโอกาสด้วย แล้วเราก็ใส่เพลงที่เป็นภาษาญี่ปุ่นลงในอัลบั้มเราเพื่อเป็นการให้เกียรติ แก่แฟนเพลงเก่าๆของเรารวมถึงต้นสังกัดด้วย ซึ่งทุกอย่างมันก็เวิร์กดี
 
 
Q : ทำไมคุณเลือกใช้ชื่อวงว่า Blodwen (ดอกไม้lขาว) ล่ะครับ ชื่อนี้มันมีความหมายอะไรพิเศษสำหรับพวกคุณหรือเปล่า
 
Bee : จริงๆคนที่ตั้งชื่อนี้คือ Lexy มือกีตาร์ของเรา คำแปลของมันคือ "ดอกไม้ขาว" เราคือวง Female-Fronted ที่เชื่อในความสวยงามของดนตรี ดังนั้นเราจึงไม่ต้องการชื่อที่ฟังดูน่ากลัวนัก ชื่อวงแม้มันจะฟังดูเปราะบางแต่ก็เข้มแข็ง ชั้นคิดว่าชื่อนี้เป็นชื่อที่ดีที่สุดที่นิยามสิ่งที่เราต้องการให้วงเป็น แล้วมันก็สั้นๆจำง่ายด้วย ที่สำคัญชั้นลองเซิร์จหาในกูเกิลแล้วก็ยังไม่มีวงไหนเอาชื่อนี้ไปใช้ด้วย ฮ่าๆๆ
 
Q : คุณช่วยบอกถงระยะเวลาการทำงานในอัลบั้มนี้หน่อยนะครับ แล้วมันบันทึกเสียงยากมั้ยเพราะว่าดนตรีแนวนี้มักต้องใช้สตูดิโอเจ๋งๆนี่
 
Bee : ชั้นคิดว่ามันใช้เวลาประมาณ 1.5-2 ปีในการทำอัลบั้มนี้ให้เสร็จ ปัญหาหลักที่เราเจออยู่ตลอดคือสมาชิกแต่ละคนบ้านอยู่ห่างกันมาก แล้วมีช่วงหนึ่งที่ชั้นไปเรียนต่อต่างประเทศในขณะที่คนอื่นๆในวงอยู่ที่ อินโดนีเซีย มันยากมากที่จะทำเพลงจากระยะห่างขนาดนั้น และมันแน่นอนว่าเราเป้นวงจนๆวงหนึ่งที่ไม่มีเครื่องมีบันทึกเสียงเจ๋งๆ เหมือนวงอืนในแนวนี้ แต่ในความคิดของชั้นคิดว่าสตูดิโอมันก็คือสตูดิโอ กุญแจสำคัญในการทำซาวนด์ที่ดีอยู่ที่นักดนตรีมากกว่า ซึ่งเราโชคดีมากที่นักดนตรีอย่าง Lexy (กีตาร์) สามารถทำอะไรให้วงเราได้หลายอย่างเช่นเป็นโปรดิวเซอร์และซาวนด์เอนจิเนียร์ ด้วยความที่วงเราเป็นวงที่ไม่สังกัดค่ายเพลงเลยต้องทุกอย่างด้วยตัวเองทุก ขั้นตอน แต่ชั้นคิดซะว่ามันเป็นข้อดีนะ
 
 
Q : อยากถามว่าคุณได้รับอิทธิพลมาจากวงไหนบ้างครับ
 
Bee : วงที่เป็นอิทธิพลให้เราคือ Nightwish, Amberian Dawn, Yngwie Malmsteen, Helloween และ Stratovarius คือเรายังเป็นวงใหม่อะนะ เลยอาจจะยังไม่มีเอกลักษณ์เฉพาะตัวอะไรมาก แต่เราก็กำลังทดลองซาวนด์กันเพื่อหาสร้างเอกลักษณ์เฉพาะตัวของเราขึ้นมาน่ะ
 
Q : เสียงตอบรับจากอัลบั้มนี้เป็นอย่างไรบ้างครับ ผมพอรู้ว่ามันได้วางจำหน่ายในญี่ปุ่น แล้วในประเทศอื่นๆกับทางฝั่งยุโรปล่ะ
 
Bee : ถ้าเอารายละเอียดอย่างเรื่องยอดขายชั้นคิดว่าทาง Red Rivet น่าจะรู้รายละเอียดดีกว่าเรา ฮ่าๆๆ แต่เท่าที่ชั้นทราบคืออัลบั้มเราได้ไปขายใน Germany, Lithuania, Russia, Italy, USA, France, Brazil, Norway ประมาณนี้ แต่ชั้นก็ไม่รู้เรื่องรายละเอียดอะไรเท่าไหร่หรอก แต่ก็ดีใจนะที่ได้รับการรีวิวจากนิตยสารทุกมุมโลก เราเป็นวงใหม่และสิ่งแรกที่เราต้องการคือ ต้องการให้เพลงไปถึงผู้ฟังมากที่สุด ไม่ใช่ชื่อเสียงเงินทองเพราะชั้นคิดว่าของพวกนั้นเดียวมันก็จะตามมาเอง
 
เสียง ตอบรับเกี่ยวกับอัลบั้มนี้ที่ผ่านมาก็ดีนะ มันเป็นอัลบั้มแรกดังนั้นเลยต้องมีหลายอย่างที่ต้องปรับปรุงกันอีกเยอะ ซึ่งที่ผ่านมาพวกรีวิวก็เน้นใหกำลังใจพวกเรามากกว่า มันเลยเป็นแรงผลักดันให้เราทำอัลบั้มที่เจ๋งขึ้นเพื่อเซอร์ไพรซ์พวกเขาต่อไป และชั้นมั่นใจว่าอัลบั้มนี้จะไม่ใ่ชอัลบั้มแรกและอัลบั้มสุดท้ายของพวกเรา แน่นอน
 
 
Q : ผมคิดว่า Blodwen น่าจะเป็นวงแนว Neoclasical Power Metal เพียงวงเดียวของอินโดนีเซียที่มีอัลบั้มออกมาให้เราฟังนะ ทำไมมันถึงไม่ค่อยมีวงอินโดนีเซียเล่นเพลงแนวๆคุณละ
 
Bee : จริงๆมันก็มีวงจำนวนหนึ่งที่เล่นเพลงแนวคล้ายๆกับเรานะ ซึ่งหลายๆวงก็มีอายุมากว่าพวกเราทั้งนั้น สำหรับเราชั้นคิดว่าพวกเราแค่โชคดีที่มีโอกาสได้เซ็นสัญญา่และได้รับการจัด จำหน่ายอัลบั้มไปทั่วโลกมากกว่า ประเทศอินโดนีเซียไม่ได้ขาดวงดนตรีที่เล่นแนว Neoclasical Power Metal หรอกเพียงแต่ว่าวงส่วนใหญ่จะเล่นแนวแธรชกับเดธเมทัลมากกว่า
 
ชั้น ก็ไม่รู้หรอกว่าทำไมมันถึงมีวงเอกตรีมเมทัลเต็มไปหมดในอินโดนีเซีย แต่ชั้นคิดว่าเพราะอินโดนีเซียเป็นประเทศที่ค่อนข้างเลือดร้อน เพราะพวกเราก็ยังถือว่าเป็นประเทศโลกที่สามอยู่ดังนั้นมันเลยมีความ อยุติธรรมและการคอรัปชั่นเกิดขึ้นในประเทศมาก ดังนั้นชั้นเรียนคิดว่ามันมีความโกรธแค้่นและความผิดหวังในสถานการณ์ ปัจจุบันและทางเดียวที่ระบายมันออกไปคือการหันไปเล่นเพลงเอกตรีมเมทัลนั่น ล่ะ
 
สำหรับ Blodwen เราไม่สนใจเรื่องการเมืองเหล่านั้นหรอก ดนตรีของเราเกี่ยวกับแฟนตาซีและเรื่องเล่า เราพยายามจะสร้างภาพจำลองของความฝันผ่านทางดนตรีที่จะนำพาผู้ฟังเข้าสู่ดิน แดนนั้น ซึ่งเราหวังว่าเราจะเป็นแบบนี้ตลอดไป
 
Q : ประเทศอินโดนีเซียค่อนข้างมีชื่อเสียงในเรื่องของแวดวงเอกตรีมเมทัลโดยเฉพาะ เดธเมทัล แล้วมันมีปัญหาเรื่องการแสดงสดบ้างมั้ย หรือว่าพวกคุณเล่นสดกับพวกวงเอกตรีมเมทัลด้วย
 
Bee : ฮ่าๆๆๆนายหาข้อมูลมาดีนี่หว่า ประทับใจแฮะ จริงๆที่ผ่านมาเราไม่เคยเจอปัญหาอะไรนะ ตอนแรกที่พวกเราโผล่ในแวดวงเมทัลของอินโดนีเซีย พวกเขาก็มองเราแปลกๆแหละ แต่เมื่อเราขึ้นเล่นสดบนเวทีพวกเขาก็ยอมรับในฝีมือของพวกเราแล้วก็กลายเป็น พวกเดียวกัน ดนตรีมันคือภาษาสากล ถ้าเพลงมันดีชั้นคิดว่าคุณก็สามารถชอบมันได้ไม่ว่าจะเป็นแนวอะไรก็ตาม
 
 
Q : ก้าวต่อไปของ Blodwen คุณมีแผนจะเล่นไลฟ์หรือออกทัวร์หรือเปล่า
 
Bee : อัลบั้มออกไปเดือนกันยายนแล้วมันก็ได้รับการรีวิวจากหลายที่ ตอนนี้ก็ยังมองหาโปรโมเตอร์ที่กล้าพอจะเอาเราไปทัวร์ด้วย ฮ่าๆ ที่อินโดนีเซียเราก็เล่นสดเป็นครั้งเป็นคราวเพราะเราเป็นวงอิสระ แล้วก็ไม่มีผู้จัดการวงด้วย เราทำทุกอย่างเองหมดไม่ว่าจะเป้นเรื่องการโปรโมตหรือการตลาด รวมทั้งตั้งบูทขายของเองด้วย แล้วมันก็ค่อนข้างยากที่จะไปเล่นโ๙ว์นอกประเทศเพราะเราทุกคนก็ทำงานประจำ อยู่ รวมถึงต้องมีค่าใช้จ่ายในชีวิตประจำวันด้วย ก็หวังว่าเราจะโชคดีเจอใครซักคนที่บ้าพอจะเซ็นสัญญาเป็นผู้จัดการและพาเรา ออกทัวร์ด้วย ถ้าทางพวกคุณรู้จักใครซักคนที่สนใจก็ติดต่อเราได้เลยนะ ฮ่าๆๆๆ
 
ส่วน ในตอนนี้เราก็เริ่มบันทึกเสียงสำหรับวัตถุดิบใหม่ๆแล้วและก็หวังจะออกเดโมซิ งเกิลในช่วงปลายมกราคมนี้สำหรับดาวโหลดฟรี การเขียนเพลงยังดำเนินต่อไปเรื่อยๆ เพราะเราหยุดมันไมไ่ด้ ฮ่าๆ อ่อแล้วก็มีแนจัดทำ PV ซิงเกิลของเราคือ Night Black Symphony ด้วยทันทีที่เรามีเวลาและต้นทุนพอ อ่อแล้วก็คนที่จะมาถ่ายทพให้เราด้วย
 
Q : คำถามสุดท้ายแล้ว อีกไม่กี่อาทิตย์ Iron Maiden จะมาถล่มอินโดนีเซียทั้งจากาต้าและบาหลี คุณจะไปดูมั้ย คาดหวังอะไรกับคอนเสิร์ตนี้บ้าง ผมกะไปดูที่บาหลีน่ะ
 
Bee : เจ๋งไปเลย นายน่าจะมาจากาต้านะ เราจะได้เจอกัน ฮ่าๆๆ ชั้นคิดว่ามันนาสนใจมาก เพราะว่านี่เป้นครั้งแรกของอินโดนีเซีย มันเจ๋งมากที่พวกเขาขนทุกอย่างที่ใช้ในโชว์มากับเครื่องบินส่วนตัวอย่าง Ed Force One ชั้นไปแน่นอนทันทีที่เก็บตัวค่าตั๋วได้ล่ะนะ
 
Q : โอเค ขอบคุณมากที่ตอบคำถามสัมภาษณ์ของเรา สุดท้ายแล้วอยากพูดอะไร เชิญ !!!
 
Bee : เราต่างหากที่ต้องเป็นฝ่ายขอบคุณมากกว่า หวังว่าคุณจะซัพพอร์ตพวกเราและกระจายข่าวสารสู่เพื่อน ครอบครัว มิตรรัก ศัตรูแค้น หัวหน้า ทาส ฮ่าๆๆ ถ้าสนใจสั่งซื้อซีดีก็ติดต่อไปที่ Red Rivet  ในมายสเปซหรือเว็บไซต์ก็ได้ หรือจะดูลิงค์ผ่านทางเฟสบุคของเราได้่้เช่นกัน สุดท้ายนี้ Keep the flame and spread the word!! \m/
 
 
 
English Version
  

Q : First, I have to congratulate Blodwen for debut album “Black Symphony”. How can you describe Blodwen style of music? Is it a concept behind this album?

Bee : Hello Rebirth Era and all metalheads in Thailand, thank you for giving us this honor and having us here. My name is Bee and I’m the singer-songwriter of Blodwen.

Well, to put it simply, our style is symphonic rock. We combine rock elements with harmonious melodies (especially minor scales). We want to present beauty and power in our music. This album is pretty much based on a songbook, where all the songs written in past years are featured – which is why there are a lot of variations in the album with all sorts of genre.

 

Q : This album also release in Japan via Red Rivet Records. How did the label contact you ? And when you release the album in Japan, your CD must have an OBI on it. Is this the same as Japanese release ?

Bee : We posted one song in a social networking website for musicians, and RRR emailed us offering a contract – much to our surprise. It’s actually as simple as that. I think all the releases they produced are the same, with the obi and everything.

 

Q : Your profile said Blodwen start out playing J-Rock before. Why do you change your style? Does it have an impact on your fan based or make you lost old fan based?

Bee : We started as a J-Rock cover band because I’m a fan of Japanese culture. But after years of playing covers, I wanted to do something more original. At that point of time, I was introduced to Nightwish (with Tarja) – and to put it simply – I was blown away. I wanted to make music like that.

So far everybody is really understanding, and instead of losing fans, we are actually reaching out to new people everyday. We still do covers from time to time and in our album we did include a Japanese song to honor all the fans in the Japanese community in Indonesia and our label. So it all works out.

 

Q : Why did you choose Blodwen as the name of the band ? Does the name has a special meaning for you ?

Bee : Well… actually the name was suggested by our lead guitarist, Lexy. The meaning of Blodwen is ‘white flower’ in Welsh. We are a female-fronted rock band who believes in beauty in music, so we wanted a name that’s not too intimidating or scary. The name is fragile, yet strong. I feel that is the best way to describe how I want the band to be. Also, it’s short and easy to remember – which never hurt in terms of practicality. We googled the name, and thankfully it was not taken by anyone so we took it before anybody else did ha3

 

Q : Can you tell us a bit about how long did you make this album ? Is it hard for recording since this style of music need a very good studio ?

Bee : I think it took us about 1.5 – 2 years to finish everything. The main problem we faced that time was actually because we were separated by distance – I was attending college outside the country while the rest of the band stayed in Indonesia. It was hard to edit or share ideas due to the distance. Of course being a poor band we also didn’t have sufficient recording tool. In my opinion though, a studio will just be a studio, and the most important thing is the manpower behind it. In our case, we are lucky to have a very gifted all-in-one package musician as a member. Lexy is our arranger, producer, sound engineer and lead guitarist. Being an independent band, we learn to do everything by ourselves and I’d like to think of it as an advantage.

 

Q : Who is the main influence on Blodwen ?

Bee : We are influenced by bands and musicians like Nightwish, Amberian Dawn, Yngwie Malmsteen, Helloween and Stratovarius. Of course being a considerably new band, we are still finding our own taste while experimenting with a lot of genres based on these great musicians.

 

Q : How’s the reception on this album so far ? I know it sold in Japan, but how about other country ? Has your CD been distributed in European country?

Bee : For the details I think RRR knows more than us ha3 but from what I was informed, the album has reached Germany, Lithuania, Russia, Italy, USA, France, Brazil, Norway, and so on. I wouldn’t know too much about the details though, I’m just happy to receive notifications and reviews from all over the world. We are a new band, first and foremost we just need our music to be heard – not ratings and royalties. Those will come eventually later.

The reception so far is generally good, it is our first debut album and there are of course things we can improve on. But so far all the critics and reviews have been really encouraging. It makes us feel determined to surprise people in our next album. And I can assure you this album will not be the first and the last you will hear from us.

 

Q : If I correct Blodwen must be the first neo-classical power metal band from Indonesia who release the album right ? Why there’s not so many band in Indonesia play your style of music?

Bee : Actually there are quite a few bands in Indonesia who thrive in this genre too, some even much older than us, respectively. We were just lucky to be discovered and distributed globally. I wouldn’t say that we are lacking in neo-classical power metal genre, but it is true that there are definitely more trash and death metal bands in Indonesia than neo-classical ones.

Honestly, I wouldn’t know too much about why there are more extreme metal bands in Indonesia. But what I would think is because Indonesia is actually a very hot-blooded country. We are very passionate and filled with emotions because we are still considered a third-world country and you see injustice and corruption everywhere everyday. Which is why I think there are a lot of anger, disappointment and grief over such occurrences; and one way of expressing those emotions is by taking it to the extremes in music.

For Blodwen, we are not too interested in politics and such. The band was never meant to be a nationalist or political band, our music is fantasy and story-telling. We like illustrious dream-like music, one that can transport its audience to another world when you listen to it. And we’d like to keep it that way.

 

Q : Indonesia is quite famous for extreme metal scene such as “Death Metal”. Is it a problem for you to play live since there’s not so many band like you? Did you play live with them ?

Bee : Ha3 you are quite well-informed, I’m impressed! Well so far we never had any major problems. Usually when we first arrive in the scene, they gave us a ‘meh’ look. But as soon as we go on stage and play, they accept us as one of them and enjoy our differences. Music is universal, in the end as long as it’s good, we will all enjoy it no matter the genre.

 

Q : What is the next step for Blodwen ? Do you have a plan for playing live or tour?

Bee : The album was released in September, reviews have just started to circulate and I’m still crossing my fingers for promoters who are brave enough to send us on a tour. We do live from time to time, but because we are an independent band with not even a road manager at the moment, we do everything by ourselves including the marketing and promoting and selling stuff – and it’s hard because we can’t focus on finding gigs and such since all of us have day jobs and bills to pay. So wish us luck with that, and if there’s anybody who is crazy enough to sign up as a manager or promoter for Blodwen, please feel free to contact us! Ha3

In the moment, we are recording new materials and planning to release a demo single in the end of January for free download. The songwriting part never stops, we can never write too many songs, so that is definitely still going. And we’re planning to record a PV for our single “Night Black Symphony”, as soon as we can manage the time and budget, and of course the right person to do it, we’ll do that.

 

Q : Finally Question, Will you attend Iron Maiden concert that will happened in Febaury ? How do you except from this concert? I will be there too but in Bali not Jakata.

Bee : That’s cool, you should go to Jakarta and maybe we can meet up! Ha3 I’m kind of excited because it’s their first time in Indonesia and it’s wicked how they are going to transport everything in their Ed Force One plane. That’s insane, man. Looking forward to it, as soon as I can gather enough money, I’ll be there.

 

Q : Thank you so much for interviewing with us. Please say final word !!!

Bee : We are the ones who should thank you for the chance. Please keep supporting us and spread to all of your friends, families, enemies, lovers, haters, bosses, slaves (ha3) the name of BLODWEN! Order for CDs are available in Red Rivet Records Myspace and official website, do check the links and join our Facebook Page. Hope to meet you guys in gigs sometimes! Keep the flame and spread the word!! \m/

 

http://www.myspace.com/blodwenband

http://www.facebook.com/pages/Blodwen/258343190869

http://redrivetrecords.web.fc2.com/

http://www.myspace.com/redrivetrecords

Comment

Comment:

Tweet

Recommend